Vanliga frågor om ekonomi

Vanliga frågor om ekonomi. Vi har svaren!

Det finns inga dumma frågor! Därför börjar vi idag vår serie där vi besvarar vanliga frågor om ekonomi. Frågor som många företagare och kunder undrar över, men som man antingen inte vågar ställa eller vet hur man ska formulera. Syftet är att avdramatisera frågan i sig och uppmana till att fråga ännu mer, stort som smått. Vi ska även försöka svara på ditt språk, utan ekonomiska termer och onödig information. Vi lär oss av era frågor. Det är en win-win situation!

1. Vad kostar en anställd?
Att gå från att vara ensam till att ha anställda kan var den största frågan för en egenföretagare. Det handlar om vilken person som ska anställas och om det stora sociala ansvar som en anställning innebär. Men det handlar också om ökade kostnader.

Tänk på att en anställd också genererar intäkter. Ta gärna kontakt med oss. Vi fixar många löner och ser till att alla får sitt lönebesked.

2. Hur startar jag ett bolag?
Har du en bra idé så är det självklart att du ska starta ett företag. Och vårt råd är att du startar ett AB när det är din huvudsyssla.

Köp gärna ett lagerbolag för att slippa extra administration. Vi rekommenderar Heinestams men det finns många andra på marknaden.

Våga! Vi på Bredaryd Ekonomipartner älskar företagande och vi tycker att du ska satsa. Det finns en del nackdelar så som mycket jobb, lagar och regler man måste följa, skatter som måste betalas. Fördelarna är många fler; du kommer ha så kul och älska ditt jobb, du är din egen chef och styr dina egna tider, du kommer lära dig massor, du väljer själv vem du ska arbeta med och vem du anställer, du kan tjäna mer än din lön och ta utdelning på vinsten.

Ring oss vi hjälper dig både med att starta ditt företag och stöttar dig längs vägen.

3. Vilket bokföringsprogram ska jag välja?
Att välja bokföringsprogram är inte alltid lätt, det finns mycket att välja på och det låter alltid så lätt när man pratar med programtillverkarna.

Våra tips är att utvärdera den programvaran som du haft hittills. Vad var bra och vad vill du effektivisera och förenkla? Vad är viktigt att behålla som funkat bra?

Det finns många fördelar med molnbaserade programvaror. Exempelvis att din bokföring alltid är tillgänglig så länge du har internetuppkoppling, samt att uppdatering och säkerhetskopiering sköter sig själv. Men undersök om det passar just din verksamhet och dina behov. Finns det bra support och vad ingår i licenskostnaden? Hur ”enkelt” programmet än verkar kommer du någon gång behöva hjälp. Glöm inte det viktigaste av allt, blicka framåt. Tänk på att ställa krav för du investerar både tid och pengar i ett bokföringsprogram som ska hjälpa din verksamhet växa.

Vi har erfarenheter från de flesta bokföringsprogram och hjälper dig självklart välja rätt. Våga fråga oss vare sig du är nystartad och väljer för första gången eller redan har ett program och ska byta.